Psikolojik öksürük nasıl geçer? Psikolojik öksürüğün alerji ile ilgili var mıdır?
Psikolojik öksürük temelinde kaygı (anksiyete) bozukluğuna dayanan çevresel stresörlerin de etkilediği (korona virüs gibi) herhangi bir organik sebeple yada madde kullanımıyla açıklanamayan süregiden kuru öksürük şeklindedir. Psikolojik öksürük kişinin somatik yapısında birşeylerin ters gittiğine işaret eder. Psikojenik öksürüğün özelliği; kaba, kuru, sert, kaz veya havlar tarzda ötme şeklinde karşımıza çıkan, uykuda ve hastanın dikkatini dağıtacak aktiviteler esnasında kaybolan vasıfta olmasıdır. Bu yönüyle psikojenik öksürük çoğu zaman başta astım olmak üzere öksürüğün diğer nedenleri ile karıştırılarak sıklıkla yanlış tedavi edilir. Tourette sendromu gibi motor ve fonik tik bozukluklarından ayırt etmek güçtür. Psikolojik Öksürüğün tedavisinde psikoterapi ve TMS tedavisi kullanılabilir çünkü kökeninde anksiyete bozukluğu vardır ve bu yöntemlerle bozukluk tamamen çözülebilir.
Psikoterapi, bireylerin duygusal ve davranışsal sorunlarının çözümünü, ruh sağlıklarının geliştirilmesi ve korunmasını amaçlayan tekniklerin genel adıdır. Psikoterapi sırasında, ruhsal durumunuz, düşünceleriniz, duygusal yapınız ve kişilik yapınızla ilgili bilgilendirilirsiniz. Psikoterapi size hayatınızın kontrolünü elinize almayı ve karşınıza çıkabilecek zorluklarla gerektiği gibi mücadele etmeyi öğrenmenizde yardımcı olur. Birçok psikoterapi türü mevcuttur ve bunların her biri kendine özgü bir yaklaşıma sahiptir. Sizin için uygun olan psikoterapi türü sizin kişisel durumunuza bağlı olarak seçilir. Psikoterapi; konuşma terapisi, danışmanlık, psikososyal terapi veya yalnızca terapi olarak da bilinir.
Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) beyindeki nöronları uyaran noninvazif bir yöntem olarak kullanılıyor. Hızla değişen manyetik alanlar yoluyla (elektromanyetik indüksiyon), dokularda indüklenen zayıf elektrik akımları uyarıma yol açıyor. Bu şekilde, ameliyata veya dıştan elektrotlara ihtiyaç olmaksızın, beyin aktivitesi tetiklenebiliyor veya modüle edilebiliyor. Beynin işleyiş tarzını haritalayan TMU yöntemi, nörolojide tanı ve araştırma açısından güçlü bir araç olarak kullanılıyor. Tekrarlanan, Transkraniyal Manyetik Uyarım (tTMU) depresyon, kaygı bozukluğu gibi bir dizi bozukluğun tedavisinde umut vaat ediyor. Mevcut durumu ile EKT’ye alternatif ve iyi bir seçenek olarak kullanılan TMU’da dışarıdan herhangi bir elektrik uyarımı yoktur.
Kullanılan bu 2 yöntemiyle uzman desteği eşliğinde psikojenik öksürük konusunda başarı sağlamaktadır .