Bu soruyu okuyanlar arasında Psikolojik nefes darlığından kurtulanlar varsa cevap yazabilir mi?
Psikolojik Nefes Darlığı Nasıl Geçer?
Psikolojik Nefes Darlığı Belirtileri Nelerdir?
Psikolojik Nefes Darlığı İçin İlaç Var Mı?
Nefes Alamama Psikolojik Mi?
Her hastalıkta olduğu gibi anksiyete de bazı belirtiler verir. Bu belirtilerden en az üç tanesi altı aydan uzun bir süre gözlemleniyorsa ve anksiyete bireyin yaşamını olumsuz etkilemeye başlamışsa bir uzmana başvurulur ve uzman tarafından yapılan fiziksel muayene ve testler sonucunda anksiyete tanısı konulur. Tanı konulduktan sonra anksiyete tedavisine başlanır. Anksiyete belirtileri, kaygı, tehdit atında hissettiğimizde algıladığımız doğal bir dürtüdür. Düşünceleri, duyguları, fiziksel durumu etkiler.
Anksiyete belirtileri, endişeli ya da gergin olduğumuzda veya korktuğumuz durumlarda ki özellikle de gelecekte olabilecek durumlar hakkında endişeler duyduğumuzda ortaya çıkar. Kaygı, normal ve çoğu zaman da sağlıklı bir duygudur. Ancak düzenli olarak normalin dışında bir kaygı duyuluyorsa bu artık bir tıbbi hastalık olur.
sayabiliriz.
Bunlar için detaylı bir psikolog ve psikiyatrist tedavisine ihtiyacınız olabilir.
Öncelikle merhaba benim hiçbirşeyim yoktu çalışırken, son bir hafta senelik izne çıktım ama evde bogulacak hissi geliyor, kapıyı açıyorum rahatlıyorım. Normal nefes alabiliyırum ama kafamı yastıga koyunca bogazıma hep yutkunma ve nefes alırken ıslaklık nefesime değiyır sanki. Acaba hatketsiz olmaktanmı kaynaklanıyor, yogun tempoda çalışıyorum işte bir anda hiçbirşey yapmamak, dengesiz uyumaktan olabilirmi acaba. Bu virüs bizi paranoya etti. Görüşlerinizi bekliyorum
Günümüzde en sık rastlanan ruhsal hastalık kümesi olan Anksiyete bozukluluklarının önemli belirtilerinden biri nefes darlığı/açlığıdır. Zaten “Anxios” kelimesi “sıkıştırmak, boğmak” anlamına gelir. Birçok hasta eskisi gibi doya doya nefes alamamaktan, göğsünde baskı, boğazında düğümlenme hissinden muzdariptir.’ Anksiyete en çok kaygı ile benzeşir ve karşılaştırılır. Kaygının sınav gibi bilinen bir nedeni varken; anksiyete bastırılmış ruhsal çatışmaların bir ürünü olarak görülür.
Endişe, huzursuzluk, korku karışımı nahoş bir duygu halidir. Anksiyete temelde bir duygu hali olmasına rağmen bedensel, düşünsel ve davranışsal yönleri de vardır. Çarpıntı, nefes darlığı, terleme, titreme, baş dönmesi, kas ağrısı/gerilimi ve göz bebeklerinde büyüme bedensel belirtileridir. Felaketleştirici düşüncelere, endişelere ve takıntılı düşüncelere bilişsel olarak neden olabilir. Davranışsal olarak bedensel huzursuzluk, takıntılı veya tekrarlayan davranışlar, yardım arama veya (durumdan) kaçınma belirtileri görülebilir. Bir psikiyatriste başvurmanızı öneririm.
Merhabalar, 8 gündür nefes darlığı çekiyorum aralıksız olarak. Dayanılmayacak gibi değil belki ama bu durumdan rahatsızım. Onun dışında herhangi bir belirti görmediğimden psikolojik oldugunu düşünüyorum. Dünyada yaşanan tüm olaylar için endişeleniyorum ve korkuyorum. sebebi bu olabilir mi? Nasıl bir yöntem izlemeliyim?
Süre bireyler arasında değişmekle birlikte, tipik olarak, panik ataklar 10 dakika veya daha kısa bir sürede zirveye ulaşır ve sonra semptomlar azalmaya başlar. Panik ataklar nadiren bir saatten fazla sürer ve en fazla 20 ila 30 dakika sürer. Panik atak belirtileri arasında şunlar vardır:
Detaylı bilgi için psikiyatriye başvurmanızı öneririm.
Merhaba Asena hanım, Nefes darlığı ortaya çıkış hızına ve şekline bağlı olarak akut, kronik ve subakut şeklinde ayrılabilir. Bir de bunlara ek olarak psikolojik nefes darlığından söz edilebilir. Psikolojik nefes darlığı genellikle gençler arasında sık görülür. Bu hastalıktan muzdarip olan kişiler asla tam anlamıyla rahat nefes alıp veremezler ve göğüslerinde sürekli bir baskı olduğundan şikayet ederler. Bu durum ruhsal problemlerden kaynaklanmaktadır. Bir psikiyatriste basvurmanızı öneririm.
Merhaba Ceren hanım,Kişi genellikle rahatsızlık verici bir durumla karşılaştığında yüz kızarıklığı, titreme, karın ağrısı, sindirim problemleri, ağız kuruluğu, kalp çarpıntısı, ses kısıklığı ve nefes darlığı gibi birtakım bedensel belirtiler ortaya çıkar. Bu sırada yetersiz olduğunu ve utanılacak bir durumda olduğunu düşünür. Alay edilmek veya olumsuz eleştiri almaktan korkar. İlgi odağı olmak istemez. Kişi, yaşadığı bu kaygı durumunu gizlemek amacıyla normal dışı davranışlarda bulunabilir.
Bu davranışlar sosyal çevresi ve özellikle yakınları tarafından garipsendiğinde kişinin kaygı durumu daha da artar, başa çıkamadığı bir duruma dönüşür. Tedavi Sosyal Fobi tedavi edeilebilen bir rahatsızlıktır. Hastanın durumuna ve kaygının seviyesine göre psikoterapi veya ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Psikoterapi, özellikle Bilişsel Davranışçı Terapi, Sosyal Fobi tedavisinde oldukça olumlu sonuçlar veren bir tedavi yöntemidir. Kaygı yaratan etkenleri saptamak ve bu durumla başa çıkma stratejileri geliştirmek oldukça destekleyicidir. Aile ve grup terapisi de uygulanabilir.
Merhaba Alp bey, yaşadığımız süreç herkes için zorlayacı ama ekstra olarak bir vefat sizde travmatik bir anı bırakabilir. Ancak hayatın gerçekleri ile yüzleşmek çok zaman almaz. Ölümü de yaşamı da hayata katmak gerekir. Bu süreci tek başınıza atlatmak zor olabilir bu yüzden bir psikiyatriste veya psikoloğa başvurmanızı öneririm.
Merhaba Şahin bey,
Anksiyete (kaygı) bozukluğu yaşayan kişiler panik seviyelerinin yükseldiği kriz durumlarında sanki çok kötü bir şey olacakmış duygusuna kapılarak içinde bulundukları durumu olduğundan daha kötü, tehlikeli görme eğilimindedirler. Anksiyete bozukluğu yaşayan kişilerde bu his o kadar kuvvetlidir ki sanki hiç geçmeyecekmiş gibi gelir ancak anksiyete bozuklukları çoğunlukla bilişsel davranışçı terapi uygulamalarıyla rahatlıkla kontrol altına alınabilir.
Anksiyete (kaygı) bozukluğu nedir?
Anksiyete, şiddetli bir korku ve panik duygusu hissidir. Çoğu kişi yaşamdaki önemli olaylar öncesinde kendisini korkmuş, telaşlı hissedebilir. Bu doğal bir duygu durumudur. Beklenen önemli olay sona erdiğinde korku, panik ve anksiyete duyguları da sona erer. Ancak kişi, korku ve panik duygusunu beklenen olay geçtikten sonra bile yaşam kalitesini bozacak düzeyde hissediyorsa kişide bir anksiyete problemi olduğundan söz edilebilir.
Anksiyete belirtileri nelerdir?
Kişide bir anksiyete bozukluğu olabileceğini gösteren genel belirtiler; Sinirli, gergin, huzursuz hissetme Kötü bir şey olacakmış gibi hissetme, panik duygusu Kalp atışlarında hızlanma Nefes alışın hızlanması Terleme Ellerde titreme Kendini zayıf, güçsüz hissetme Odaklanmakta güçlük, dikkati kaygı yaratan düşünceden uzaklaştırmakta zorlanma Uykuya dalmakta güçlük Mide problemleri, hazımsızlık Kaygıyı kontrol etmede güçlük Anksiyeteye neden olduğu düşünülen durumlardan kaçınma hissi Anksiyete (kaygı) bozukluğu yaşayan kişilerdekaygı seviyesinin yükseldiği durumlarda yoğun bir panik duygusunun yanında ellerde aşırı terleme, kalp atışlarında hızlanma, nefes almakta zorluk çekme, şiddetli baş ağrıları, mide krampları, sık idrara çıkma gibi fiziksel belirtiler de görülebilir.
En yakın zamanda bir psikiyatriste başvurmanızı öneririm.
Bende son 1 ayda nefes darlığı başladı. Aslında nefes darlığı değilde nefes açlığı gibi. Kendimi nefes alamıycakmışım gibi hissediyorum. Fakat spor yada merdiven çıkarken düzeliyor.Kendimi denemek için 60 dk koşuyorum hiç bir sıkıntı yok. Hastanede kan testi ve akciğer tomografisi çektiler temiz çıktı.Sonra şunu denemeye başladım ve nefes darlığı atakları anında ortadan kalktı.
1) Derin nefes alıyorum
2) 1 dk boyunca nefesimi tutuyorum.
3)Nefesimi bırakıyorum.
4) tekrar derin nefesimi alıyorum.
5) 1 dk daha nefesimi tutuyorum.
6) Nefesimi bırakıyorum Ve anında düzeliyor. ilginç
değil mi?
Herkesin yazdigini bnd yasiyorum bu wakalardan dolayi cok korktum ve yutkunamiyorum nefes alamiyorum 3 aya yakindir bu problemi yasiyorum. Kimse canini sokmasin huzur bul lacaginiz yerlere gidin yanliz kalmamaya calisin.insan resmen cocuk gibi korkutuyor bu psikoloji sorunu.bn iyi oldum gene basladi.korku yapmamaya calisin .yoksa mazallah icinize korku yerlesir bnim gibi.herkese allah acil sifalar versin .moral onemli