Nefes Darlığı

1789 Gösterim
Merhaba. Benim bir süredir nefes darlığım var. Yıllar önce 3-4 aylık astım tedavi sürecim olmuştu. Aylar önce tekrar hastaneye gittiğim de doktorum solunum testi istedi ve sonucum normal geldi. Psikolojik olabileceği söylendi. Astım tedavisi gördüğümü belirtmemiştim acaba astım hastalığım tekrarladığı için mi bu sıkıntıyı yaşıyorum yoksa psikolojik mi bunu anlayamıyorum. Şu sürecte hastaneye gidip boş yere meşgul etmekte istemiyorum. Bunları birbirinden nasıl ayırt edebilirim? Bilgi verebilir misiniz?
Yorum Yap
  • P.İ.
    Psikolog İrem Akdağ

    Aşağıda sıralanan panik atak belirtilerinden en az yarısı yaşanıyorsa, panik ataktan şüphelenilebilir. Çarpıntı, kalp atışlarının artması, göğüste basınç, bazen sol kola yayılan ağrı ve uyuşma, Terleme (bazen üşüme bazen alevlerin basma hissi), Titreme, sarsılma, itilme hissi, Boğulma ve nefes alamama hali, Soluğun kesilmesi (derin nefes alma ihtiyacı, havanın yetmemesi gibi hisler), Göğüste daralma, sıkışma, ağrı duyumsama, Bulantı, karında ağrı, şişkinlik, gaz oluşması, geğirti, Baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş ya da bayılacakmış gibi olma hali, Çevrenin gerçek olmadığını hissetme, panik yaşandığında olaylar bir sis perdesinin gerisinde algılanır, cisimler küçülür, her şey bulanıklaşır, Kendini hissedememe, kendine yabancılaşma, algılama güçlüğü, Panik anında kontrolünü kaybedeceği ya da çıldıracağı korkusu, Ölüm korkusu, Ellerde, kollarda, bacaklarda, başta ve birçok yerde uyuşmalar, yanmalar ve karıncalanmalar, Üşüme, ürperme ya da ateş basmaları. Kimi zaman bazı fiziksel rahatsızlıklar da panik atağın ortaya çıkmasına sebep olabilir. Sara hastalığı, Akciğer ve kalp hastalıkları, Vitamin eksikliği, Kan şekeri düşmesi, beyinde tümör, İlaçların yan etkileri, Uyarıcı maddeler kullanılması ve bunların aniden kesilmesi. Yapılması gerekenler: her gün düzenli olarak yaptığınız bir spor aktivitesi edinin meyve ve sebze tüketiminiz arttırın. Her gün mutlaka duş alın. B vitamini içeren kepekli yiyecekleri tercih edin. Şekeri en aza indirin hatta kaldırabiliyorsanız kaldırın. Karnınızı çok şişirmeyin az ama sık öğünlerde yemek yiyin. Uykunuz düzenleyin ve düzenli olarak tatil yaparak vücudunuzu ve zihninizi dinlendirin. Beslenmeniz sağlıklı bir hale getirin Mümkün olduğunca çok su içmeye çalışın. Tuzu azaltın. kahve şeker çikolata çay ve hormonlu yiyecek ve içeklerden uzak durun Mümkünse daha sık doğa yürüyüş ve gezileri yapın Zevk aldığınız şeyleri belirleyin ve hobi edinin dikkatiniz ve ilginizi oraya verin Nefes ve gevşeme egzersizleri öğrenin ve her gün düzenli olarak yapın Otohipnoz öğrenin ve günlük hayatınızda rahatlamak ve dengeye ulaşmak için sürekli kullanın Cinsel yaşantınızı,sosyal çevre ilişkileriniz ,aile ilişkileriniz düzenleyin Kendinizi dinlemekten vazgeçin Kendinize sürekli olarak olumlu düşünce kalıpları belirleyin ve bu şekilde telkinler verin. (Olumlu düşünce kalıbı -Benim kalbim hızlı çarpmayacak değil benin soluk alıp vermem , tansiyonum,şekerim kalp ritmim oldukça düzenli ben sağlıklı bir insanım şeklinde olmalı) Hiçbir şeyi içinize atm Ayın ve sıkıntınızı ve Negatif enerjinizi topraklayın yada atın Meditasyon egzersizleri öğrenin ve düzenli olarak uygulayın Ve bir psikolog veya psikiyatriste başvurmanız en doğrusu olacaktır

  • P.D.
    Psikolojik Danışman Elif COŞKUN
    Yürürken, koşarken, bisiklete binerken veya merdiven çıkarken genellikle nefes darlığı hissi yaşanabiliyor. Bu durum kalp ritminin ani değişmesine bağlı olarak görüldüğü için oldukça doğaldır. Ancak normalin üzerinde bir nefes darlığı söz konusuysa ve beraberinde farklı şikayetler de gözleniyorsa, hastanın mutlaka bir doktor kontrolünden geçmesi gerekir. Örneğin, kitap okurken, uzanırken veya yemek yerken aniden gelen göğüs sıkışması, rahatsızlığın sebebi olabilir. Dolayısıyla hareket etmeksizin görülen nefes darlığı şikayetleri mutlaka önemsenmelidir. Solunum darlığı gibi şikayetler, genellikle sıcak yaz aylarında daha fazla görülür. Çünkü kalbin iş yükü, bunaltıcı sıcaklarda normal zamanlara göre daha fazla artış gösterir.Psikolojik nefes darlığı ve çarpıntı gibi belirtiler insanlarda çoğu zaman kalp krizi, kalbin durması, nefes alamayarak boğulma gibi endişelere sebep olabilmektedir. Öyle ki bu belirtileri hissedenler haftalar hatta aylarca birden fazla doktor, tetkik ve değerlendirmeler için hastanelerin yolunu aşındırabilmektedir. Fiziksel muayenelerinde herhangi bir sorun çıkmasa da geçmek bilmeyen bu belirtiler bir şey olmadığına ikna olmayı zorlaştırır ve tekrar tekrar hastaneye gitmeye sebebiyet verebilir.Anksiyeteye bağlı nefes darlığı ve çarpıntı hissetmek bedenimize zarar vermez. Eğer kalp hastalığımız yoksa kalbimizle ilgili de risk oluşturmaz. Ancak yaşadığımız anksiyete yaşam kalitemizi ciddi oranda olumsuz etkiler. Nefes darlığı ve çarpıntı anksiyete semptomları olduğu için söz konusu duruma bir bütün olarak bakmak ve müdahale etmek gerekir. Panik ataklar, beklenti anksiyetesi ve kaçınmalar bir bütün olarak ele alınır. Bu sebeple böyle durumlarda mutlaka bir ruh sağlığı uzmanından destek almak gerekir. Özellikle psikoterapi anksiyete bozukluğu ve panik atak üzerinde çok verimli sonuçlar vermektedir.Panik atak ve anksiyetenin tedavisi mümkün bir durum olduğunu, doğru uzman ve yöntemlerde kalıcı olarak kurtulunabilinir.
X
Yeni Soru Sor